Tip •  21-01-2022

Schadelijke aaltjes in de akkerbouw

Something went wrong. Please try again later...
Aardappelveld  

Aaltjes, of nematoden, zijn microscopisch kleine organismen en vormen een belangrijk deel van de bodemfauna. Per vierkante meter bouwvoor zijn maar liefst 4 tot 10 miljoen aaltjes te vinden. De meesten zijn nuttige bodembewoners die leven van bacteriën, schimmels of insecten. In Nederland komen ca. 1200 soorten aaltjes voor, waarvan er zo’n 100 soorten schadelijk zijn voor planten. Dit zijn zogenaamde plantparasitaire aaltjes. Slechts 25 soorten veroorzaken problemen in akkerbouwgewassen.

Plantparasitaire aaltjes

Naast de directe schade die deze aaltjes aan planten aanrichten, kunnen ze ook indirecte schade aan de gewassen veroorzaken doordat ze schimmels en virussen overdragen. 

De meeste aaltjes brengen hun hele leven ondergronds door. Uitzonderingen zijn blad- en stengelaaltjes, die ook bovengronds leven.
Foto : Plantparasitaire aaltjes zijn 0,2 tot 10 mm groot.

Vierkant_beeld_aaltjesbrochure

Download de digitale Aaltjesbrochure

In deze brochure vindt u praktische informatie over schadelijke aaltjes in de akkerbouw en hoe u kwaliteit- en opbrengstverlies door deze aaltjes kunt voorkomen.

Download brochure

Aaltjes aanpakken?

In steeds meer gewassen zien we opbrengst- en kwaliteitsverliezen door schadelijke aaltjes. De juiste voorzorgsmaatregelen zijn voor veel telers van groot belang om schade door aaltjes te voorkomen.

Vydate® 10G is een nematicide tegen schadelijke aaltjes. Het middel is een granulaat met de werkzame stof oxamyl en heeft onder alle weersomstandigheden op alle grondsoorten een bedrijfszekere werking. Vydate 10G is zowel in de rij als volvelds in te zetten in onder andere de aardappel-, uien-, bieten-, wortel- en bollenteelt.

Meer weten over Vydate 10G