Tip •  09-07-2021

Curzate Partner als toevoegmiddel bij de phytophthora bestrijding

Something went wrong. Please try again later...
Phytophthora_infestans_header  

Phytophthora bescherming vraagt dit seizoen nadrukkelijk de aandacht door het wisselvallige weer. Phytophthora infestans kan in korte tijd serieuze schade toebrengen aan het aardappelgewas. Het laatste jaar waarin we veel met phytophthora hadden te stellen was 2016. Bedenk wel dat in de afgelopen 5 jaar de schimmel agressiever is geworden. Onderschat phytophthora daarom niet.

Een robuust spuitschema is essentieel om het gewas te beschermen van begin tot het eind van de teelt. Gelukkig zijn er voldoende middelen beschikbaar, zoals revus, Zorvec, Canvas, Infinito of Ranman. 

Momenteel zitten we in veel gevallen nog middenin of aan het einde van de snelle loofgroeifase. Na dit blok moeten we wisselen en hebben we nog te maken met bladbescherming, maar zijn er vaak ook al knollen aanwezig die beschermd moeten worden tegen Phytophthora.

Bij een wisselmoment moeten we altijd extra alert zijn. Wanneer de weersomstandigheden ervoor zorgen we uit het schema lopen, dan kunnen we aan deze bespuitingen Curzate® Partner toevoegen. Curzate Partner bevat de werkzame stof Cymoxanil. 

Curatieve werking

Deze werkzame stof Cymoxanil heeft een curatieve werking. Het wekt bij een phytophthora-infectie een afweerreactie in de plant op. Geïnfecteerde cellen sterven af, waardoor de schimmel niet verder kan groeien naar gezonde cellen. Dit voorkomt verdere uitgroei van de schimmel. Het stopt infecties die 24 tot 48 uur geleden zijn geweest maar nog niet zichtbaar zijn.

Preventieve werking

Cymoxanil is een lokaal systemisch middel dat zich in de plant verspreidt. Het middel wordt binnen een uur opgenomen door het blad en groeit van binnenuit mee. Hierdoor is het ook effectief op ‘niet bespoten’-plantdelen. Nieuwe loofgroei is hierdoor beschermd.

Sterk tegen stengelaantasting

De systemische werking van cymoxanil pakt ook stengelaantasting aan. Het schakelt zo een belangrijke bron van infectie uit en stopt de verspreiding van sporen.


Goed te combineren

Door Curzate Partner te mengen met een preventief middel voegt u curatieve werking toe. Curzate Partner is binnen een uur regenvast.

ADVIES:

  • Voeg onder risicovolle omstandigheden 150 gram/ha Curzate Partner toe

Bijvoorbeeld 1,6 ltr/ha Infinito + 150 gram/ha Curzate Partner

  • Voeg bij zichtbare phytophthora altijd de volle dosering van 200 gram/ha toe

Bijvoorbeeld 1,6 ltr/ha Infinito + 200 gram/ha Curzate Partner