Tip •  23-01-2024

Geert Andringa: “Tegen Septoria kiezen we voor het sterkste middel"

Something went wrong. Please try again later...
Akkerbouwer_Geert_Andringa  

“Het afgelopen jaar hebben we te maken gehad met moeilijke zaaiomstandigheden”, vertelt akkerbouwer Geert Andringa uit het Friese Oosterbierum over de uitdagingen in de teelt van tarwe. Maar ook de ziektes Septoria en gele roest zetten deze teelt de afgelopen jaren steeds weer onder druk. Geert neemt ons mee in zijn aanpak van de ziektebestrijding voor zijn gewassen. 

Voorkomen is beter dan genezen

Het akkerbouwareaal van de Maatschap Andringa, bestaande uit Geert en Sybe, omvat 200 hectare. Hierop worden onder andere tarwe, pootgoed, suikerbieten, gerst, uien en graszaad verbouwd. Ook teelden zij afgelopen jaar voor het eerst veldbonen, met het oog op de GLB. Het bestrijden van veelvoorkomende ziektes in zijn gewassen, zoals Septoria en gele roest in tarwe, begint volgens Geert met gezonde rassen. “Door nieuw zaaizaad te ontsmetten en goed presterende rassen te selecteren probeer je je aan de voorkant zo goed mogelijk voor te bereiden op een gezonde teelt.”

Bij de ziektebestrijding speelt ook het moment van toepassing een belangrijke rol, zegt Geert. “Met name tegen Septoria is vroeg spuiten belangrijk, daarom kiezen we voor een T1-bespuiting. De ziektedruk is daardoor laag gebleven.” Ondanks bovenstaande maatregelen is de ziektedruk niet volledig te voorkomen. “We hebben in tarwe al jaren last van Septoria, terwijl gele roest in de laatste jaren steeds meer de kop opsteekt.”

Dubbele werking maakt het verschil

Waar er tegen gele roest verschillende geschikte middelen zijn, is het aanbod van werkzame stoffen die Septoria effectief bestrijden volgens Geert beperkt. Hierdoor neemt de kans op resistentie toe. Het tegengaan hiervan was voor hem één van de redenen om het afgelopen jaar voor de nieuwe werkzame stof Inatreq te kiezen. Deze heeft een geheel nieuwe werkingswijze en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan goed resistentiemanagement. Door middelen met verschillende werkingswijzen af te wisselen, kunnen we resistentie zo goed mogelijk tegengaan.”

In 2023 was Inatreq alleen nog solo toegelaten in het middel Questar. Dit middel Questar heeft Andringa toen gecombineerd met Protendo. Dit seizoen gaat hij het nieuwe kant-en-klare product van Questar en Protendo gebruiken, genaamd Queen. Deze heeft recent een toelating gekregen. Naast de effectieve werking tegen Septoria, presteert Queen ook uitstekend in het bestrijden van gele roest. “Daar is het middel niet uniek in”, zegt Geert. “Maar de combinatie van een goede werking tegen zowel gele roest als Septoria maakt Queen voor ons een logische keuze, want Inatreq werkt op dit moment het beste van alle werkzame stoffen tegen Septoria.”

Betere lengtewerking

Tussen het eerste en tweede toepassingsmoment hanteert de Maatschap Andringa een periode van ongeveer drie weken. “De duurwerking van Queen is ruim voldoende om die periode te overbruggen. Qua duurwerking heeft Queen ook een plusje op de andere middelen, je houdt zo nog wat ruimte over om in te spelen op de wisselende weersomstandigheden.”

Dat Queen een DRT-klasse van 95 heeft, past volgens Geert in de huidige ontwikkelingen van ziektebestrijding in de akkerbouw. “Als je dit soort nieuwe middelen wilt gebruiken, zul je ook mee moeten gaan met de technologische ontwikkelingen. Daar horen machines bij die hogere driftreductie-klassen kunnen spuiten.”

Ontdek de nieuwe Graanbrochure 2024
Questar granen

Meer weten over Queen?

Klik hier