Tip •  02-03-2021

Bescherming tegen schadelijke aaltjes in lelie, gladiool, dahlia en zantedeschia

Something went wrong. Please try again later...
Lily  

Lelie

In de lelieteelt veroorzaakt het wortellesieaaltje of Pratylenchus penetrans (PP) de schade. Deze geeft niet alleen opbrengst - maar ook kwaliteitsschade. Daarnaast kan PP zich uitstekend vermeerderen op lelie. Het aaltje is vernoemd naar de laesies (plekken) die het op de wortel veroorzaakt. Deze bruine langwerpige vlekken zijn afgestorven cellen. 

Het aaltje dringt een (lelie)wortel binnen en de hierdoor beschadigde cellen sterven af en blokkeren vervolgens de sapstroom. Het worteltje kan als verloren worden beschouwd. Dit geeft niet alleen een opbrengstderving maar ook de kwaliteit gaat door wortelrot sterk achteruit.

PP heeft 2 tot 3 cycli per jaar. Per cyclus kan een aaltje tot wel 40 eitjes produceren. PP kent een brede waardplantenreeks en is daardoor moeilijk te bestrijden.Foto : Schade van Pratylenchus Penetrans (Wortellesieaaltje) op leliewortel. Te zien zijn de langwerpige bruine plekken (laesies)

Maatregelen

Met gerichte teelt- en bestrijdingsmaatregelen kunnen we wel veel schade voorkomen. Denk aan de juiste vruchtopvolging en de teelt van gunstige groenbemesters zoals Tagetes en Japanse haver. Om zowel schade als de vermeerdering van Pratylenchus penetrans te verminderen kan ook Vydate 10G worden ingezet.

Naast de lelie nu ook DAHLIA, GLADIOOL en ZANTEDESCHIA

In de zomer van 2020 heeft Vydate een KUG-uitbreiding gehad. U kunt dit granulaat nu ook toepassen in de onbedekte teelt van Dahlia, Gladiool of Zantedeschia. Het is een brede toelating tegen plant parasitaire aaltjes. In deze gewassen is vaak het wortelknobbelaaltje het probleem. Zowel de M. chitwoodi als de M. fallax kunnen zich uitstekend vermeerderen en geven veel schade. Ook PP en stengelaaltjes kunnen schade aan Dahlia en Gladiool geven. De dosering is 20 – 40 kg/ha via een volvelds- of rijenbehandeling. Deze toepassingen gebeuren kort voor of tijdens het planten.


Etiketwijziging

Recentelijk (Febr. ‘21) heeft Vydate een etiketwijziging gekregen (W10). Alle gewassen met een volvelds toelating van 40 kg/ha, hebben daarnaast nu ook een toplaag behandeling van 20 kg/ha op het etiket gekregen. Dit is ook geldig voor lelie. De effectiviteit van 20 kg is vergelijkbaar met die van de 40 kg. Het verschil zit in de duurwerking. 

Advies

Tegen plant parasitaire aaltjes 40 kg/ha volvelds kort voor of direct na het planten toepassen. Nieuw is de toplaagbehandeling waarbij 20 kg/ha voor of direct na het planten kan worden toegepast. Vydate 10G mag per teelt cyclus 1 keer worden toegepast. Zorg dat het granulaat volledig door grond is afgedekt om risico voor vogels en zoogdieren te vermijden.