Publication •  05-06-2020

Closer® : Snel, effectief en selectief tegen luis in suikerbieten

Something went wrong. Please try again later...

Met de vrijstelling van Closer heeft de suikerbietenteelt een effectief middel beschikbaar tegen luis. Closer beschikt over èn een snelle direct dodende werking èn een lange duurwerking. Beide eigenschappen zijn belangrijk ter beheersing van het vergelingsvirus in suikerbieten.


Snelle werking Closer tegen luis
Om de direct dodende werking van Closer aan te tonen hebben we op ons demoplatform bij PPO Lelystad Closer toegepast op vrijdag 29 mei. PPO Lelystad heeft een telling gedaan vlak voor de bespuiting en op dinsdag 2 juni. Onderstaande grafiek toont de snelheid van werking op perzikbladluis van Closer 0,2 ltr/ha:

 

Effect 4 dagen na toepassing -> 99 % bestrijding (Henderson - Tilton). Op basis van 8 herhalingen, PPO Lelystad
Effect 4 dagen na toepassing -> 99 % bestrijding (Henderson - Tilton). Op basis van 8 herhalingen, PPO Lelystad

Veiligheid voor nuttige insecten

Closer is een product dat goed past in een geintegreerde teelt van suikerbieten. Closer is namelijk veilig voor meeste nuttige insecten die in de suikerbietenteelt voorkomen. We willen dit graag nog wat nader toelichten. Allereerst hieronder twee fotos van nuttige insecten. Foto’s zijn genomen in de met Closer behandelde objecten. 4 dagen NA de toepassing. Closer is veilig voor deze nuttigen.

Closer is veilig voor de volgende natuurlijke vijanden in suikerbieten:

  • Groene gaasvlieg     zowel volwassen als larvestadium
  • Lieveheersbeestje    zowel volwassen als larvestadium
  • Zweefvliegen            zowel volwassen als larvestadium
  • Soldaatjes                zie foto

                                   

 

Voor sluipwespen ligt het wat genuanceerder. Volwassen sluipwespen zijn gevoelig voor Closer bij direct contact met de spuitvloeistof. De volwassen sluipwesp legt een eitje in een luis. De larve die uit het eitje komt eet vervolgens de luis van binnenuit leeg. Ook het popstadium vindt plaats in de luis. Deze fases van ei, larve en popstadia zijn niet gevoelig voor Closer. Goed om te weten is dat de populatie sluipwespen sowieso daalt na toepassing van een effectieve luisbestrijding. Ongeacht met welk product: Een sluipwesp heeft immers luis nodig om zich te kunnen voortplanten en te kunnen eten.

Advies       Bij aanwezigheid van luis -> 200 ml Closer per hectare