Publication •  11-05-2020

Gebruik PIONEER® 1188 en PIONEER® 11G22 bij koude omstandigheden

Something went wrong. Please try again later...

De komende week worden lagere temperaturen verwacht. Dit betekent dat de kans groter is dat het gras natter de kuil in gaat. Verder zijn de nachten dit voorjaar ook relatief koud geweest. Hierdoor bevat gras weinig van natuurlijke aanwezige melkzuurbacteriën.

Dat is ook te zien in onderstaande figuur; dit jaar zijn er minder melkzuurbacteriën gemeten in vers gras dan er de afgelopen 4 jaar gemiddeld werden gemeten. Dit betekent dat het zeker nu noodzakelijk is om extra melkzuurbacteriën toe te voegen door het gebruik van inkuilmiddelen.

Het beste is om komende week te kiezen voor het middel 1188 of 11G22.

  • Bij nat gras met minder dan 30% ds, of bij droger gras zonder verwachte broeiproblemen, adviseren wij altijd PIONEER® 1188 te gebruiken. 1188 zorgt door de vorming van melkzuur voor een snelle pH-daling van de kuil. Hierdoor krijgen boterzuurbacteriën geen kans  en ontstaat er minder ammoniak door eiwitafbraak.
  • Vanaf 30 % ds en bij verwachte broeiproblemen is de inzet van combi-product PIONEER® 11G22 aan te raden. De unieke bacteriën van 11G22 produceren melkzuur dat de conservering van de graskuil aanzienlijk versnelt. U krijgt snel een stabiele kuil. Daarnaast bevat 11G22 bacteriën die door de vorming van azijnzuur en propionzuur de broei remmen.