Tip •  17-06-2020

Snelle loofgroeifase in aardappelen is Zorvec tijd

Something went wrong. Please try again later...

Momenteel zitten de meeste aardappelen aan het begin van of al volop in de snelle loofgroeifase. Met de regen die op veel plaatsen is gevallen en het groeizame weer zien we dat de aardappelen snel veel loof maken. Onder deze omstandigheden kan er in een week tijd een complete bladetage bijgroeien. Belangrijk is dat dit nieuwe loof optimaal beschermd wordt. Immers, het broeierige weer met geregeld een bui, is voor Phytophthora gunstig.

Daarom is het nu een geschikte tijd om met Zorvec de aardappelen optimaal te beschermen tegen Phytophthora. Zorvec heeft namelijk een aantal voordelen:

  1. Zorvec heeft naast contactwerking ook een opwaarts systemische werking. Hierdoor wordt de nieuwe groei van het gewas beter beschermd dan met de traditionele producten.
  2. 3-4  dagen langere bescherming
    En in deze kritische periode met veel nieuw blad en wat wisselvallig weer zorg je daarmee dat het nieuwe loof beter wordt beschermd.
     

Wat betekent een 3-4 dagen langer spuitinterval in de praktijk

  • Bij normale druk van Phytophthora, wanneer andere middelen in een 7-daags interval worden gespoten: dan kan Zorvec worden gespoten in een spuitinterval van 10(-11) dagen.
  • Is echter de druk van Phytophthora hoog en komt er veel nieuw blad bij, dan zouden we met andere middelen naar een 4(-5)  daags schema moeten. Bedenk hierbij ook dat we te maken hebben met ‘snellere’ agressievere stammen EU 36 en 37. Met Zorvec kunnen we dan naar een 7(-8) daags schema.
     

Kijk naar onderstaand filmpje voor een impressie over de mogelijkheden van Zorvec in aardappelen.