P8333_Header_Desktop

P8333

Dubbeldoel Dent - opbrengst topper

P8333 in het kort:

Middenvroege silo- en korrelmais

Check

Zeer hoge DS-opbrengsten en energieopbrengsten

Check

Zeer massaal gewas, dikke stengels

Check

Dent-mais draagt bij tot betere zetmeelbenutting door de koe

Check

Sterke landbouwkundige eigenschappen

Check

Zeer goede tolerantie tegen Helminthosporium turcicum en een zeer goede droogtetolerantie. Interne proeven duiden aan dat P8333 relatief gezien beter zijn opbrengstvermogen behoudt onder drogere groei-omstandigheden. Positionering op drogere zandgronden is hierdoor mogelijk.

P8333_Vossebelt

Ervaring uit de praktijk

Bedrijf : Vossebelt, Rijssen

 

Gegevens : Loon- en grondverzetbedrijf, en melkveebedrijf met 90 stuks melkvee.  Ruim 60 ha grond in gebruik. Hiervan is circa een 30 ha grasland, 22 ha mais,  6 ha voederbieten en 2 ha sorghum.

"Doordat we naast ons loonbedrijf een eigen melkveebedrijf hebben, hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien"

"We telen dit ras inmiddels alweer een jaar of 5. In zowel droge als natte jaren presteert het ras goed, het heeft een goede beginontwikkeling en afgelopen jaar schat ik de opbrengst zelfs rond de 60 ton per ha. We zaaien de mais op 50 cm rijafstand, en gebruiken ca. 120.000 zaden per ha. Hier hebben we goede ervaringen mee.

We hebben dit jaar op 12 oktober gehakseld, en zaaien zelf Italiaans raaigras onder. Met goede kolven, tot wel 18 rijen rond dit jaar. De voederwaarde is over het algemeen ook prima. En door het Dent-type is het zetmeel ook nog eens oed verteerbaar voor onze koeien.

Naast snijmais (15 ha) hakselen we een deel van de mais als MKS, dit jaar op een 7 ha. Dit doen we al meer dan 10 jaar en bevalt ons goed. Een echte krachtvoervervanger, met hele goede voederwaardes. 

Doordat we naast ons loonbedrijf een eigen melkveebedrijf hebben, hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien. We zien dit als een groot voordeel."

Planteigenschappen P8333

Gebruik

  • Snijmais
  • Korrelmais

Prestatieprofiel

Gebruik als snijmais:

  • Zeer hoge stabiele VEM-opbrengsten
  • Uitermate geschikt voor biogasproductie

Gebruik als korrelmais:

  • Inzetbaar voor CCM, MKS en geplette mais

Planteigenschappen

Planteigenschappen

Beoordeling

Beginontwikkeling

Goed

Stevigheid

Goed

Resistentie tegen builenbrand

Goed

Resistentie tegen Helminthosporium

Zeer goed

Resistentie tegen Fusarium

Goed

Droogtetolerantie

Zeer goed

Afrijping stengel en blad

Normaal

Afrijping kolf

Snel

Zaaidichtheid

Aanbevolen zaaidichtheid (zaden/m2)

Teelt

Voor 1 mei

Na 1 mei

Na 10 mei

Snijmais

9.5

9.0

-

Korrelmais

9.0

8.5

-

P8333 is uitermate sterk in energie-opbrengst/ha. Voor maximale zetmeelproductie is het raadzaam om P8333 iets dunner te zaaien en te oogsten rond 38% ds van de totale plant. 

Ervaring uit de praktijk

‘Ondanks de droogte toch een opbrengst tussen de 55 en 60 ton per ha’

 

Bedrijf: Mts Benning, Dwingeloo

Gegevens: Melkveebedrijf, 325 stuks melkvee, 180 ha grond in eigendom, hiervan 36 ha mais, 8 ha voederbieten, 12 ha verhuurt (lelies), 124 ha grasland.

 

Omdat wij in 1 werkgang spitten en zaaien, is de beginontwikkeling van de mais voor ons extra belangrijk. Door het spitten hebben we een wat hogere onkruiddruk, en daarom is het belangrijk om een goede beginontwikkeling te hebben. De mais is dan snel in het 4-blad stadium zodat we vroeg kunnen spuiten, en de mais staat eerder dicht.

Het is een gezond gewas, dat lang groen blijft. Dit is belangrijk voor een maximale zetmeelvorming. En een groen gewas heeft ook vaak minder problemen met schimmels, zoals Fusarium en is smakelijker.

We spuiten 3x tot 4x per jaar bladbemesting bij, we hebben het idee dat dit toch een extra boost geeft aan de mais, P8333 reageert hier ook goed op. Het vormt een massaal gewas, met goede kolven. Afhankelijk van het groeiseizoen (hoeveelheid gras), word de mais evt. (deels) als MKS geoogst. We zaaien rond de 85.000 korrels per ha, zodat de kolf zich altijd goed kan ontwikkelen.

Verder kiezen we heel bewust voor een volledig Dent-type. De maiskuil waar we nu van voeren is maar 3 weken dicht geweest. Toch kom ik bij het zeven van de mest, geen zetmeelresten (delen maiskorrels) meer tegen.

IMG_P8333

"Een gezond gewas, dat lang groen blijft. Dit is belangrijk voor een maximale zetmeelvorming."

Mts. Benning uit Dwingeloo

Bedrijf: Mts Benning, Dwingeloo

Gegevens: Melkveebedrijf, 325 stuks melkvee, 180 ha grond in eigendom, hiervan 36 ha mais, 8 ha voederbieten, 12 ha verhuurt (lelies), 124 ha grasland.

"Omdat wij in 1 werkgang spitten en zaaien, is de beginontwikkeling van de mais voor ons extra belangrijk. Door het spitten hebben we een wat hogere onkruiddruk, en daarom is het belangrijk om een goede beginontwikkeling te hebben. De mais is dan snel in het 4-blad stadium zodat we vroeg kunnen spuiten, en de mais staat eerder dicht.

Het is een gezond gewas, dat lang groen blijft. Dit is belangrijk voor een maximale zetmeelvorming. En een groen gewas heeft ook vaak minder problemen met schimmels, zoals Fusarium en is smakelijker.

We spuiten 3x tot 4x per jaar bladbemesting bij, we hebben het idee dat dit toch een extra boost geeft aan de mais, P8333 reageert hier ook goed op. Het vormt een massaal gewas, met goede kolven. Afhankelijk van het groeiseizoen (hoeveelheid gras), wordt de mais evt. (deels) als MKS geoogst. We zaaien rond de 85.000 korrels per ha, zodat de kolf zich altijd goed kan ontwikkelen.

Verder kiezen we heel bewust voor een volledig Dent-type. De maiskuil waar we nu van voeren is maar 3 weken dicht geweest. Toch kom ik bij het zeven van de mest, geen zetmeelresten (delen maiskorrels) meer tegen."

Front Maiscatalogus 2024

Download de nieuwe Pioneer Maiscatalogus 2024

Klik hier