P8904_header

P8904

Opvallend sterk in kolf

P8904 in het kort:

Kan tevens ingezet worden als middenvroege snijmais

Check

Een tijdige zaai wordt aanbevolen voor dit middenvroeg korrelmaisras.

Dent-korreltextuur

Check
  • Bij de oogst laat de maiskorrel van: P8904, als Dent-mais, zich beter verkleinen/kneuzen.
  • In het rantsoen: Dent-mais heeft een hogere zetmeelverteerbaarheid dan Flint mais.

Gemiddelde plantlengte

Check

Sterke agronomische eigenschappen

Check

Breed inzetbaar omwille van zijn sterke agronomische eigenschappen. Hybride wordt aanbevolen op de verschillende grondsoorten. Proeven toonden aan dat P8904 zich in droogtegevoelige omstandigheden bij vergelijkbare vroegheid in de korrel en datum van bloei,  zich tov getuigenrassen sterker laat opmerken.

Goede tolerantie tegen maiskopbrand

Check
Patrick Van Ool

Ervaring uit de praktijk

"Stevig gewas, geen last van builenbrand en kan goed tegen de droogte"

 

Bedrijf: van Ool Agro bv, Baexem (Li)

Gegevens: 2600 vleesvarkens, 128 rosékalveren, 30 ha in eigendom, waarvan 8 ha snijmais, 6 ha CCM, rest wordt verhuurd voor aardappelen, suikerbieten, erwten/bonen

Patrick van Ool koos het voorbije seizoen voor de eerste keer voor maisras P8904. P8904 scoorde zeer goed op de maisproefvelden van Pioneer, en de ervaring met Pioneer-rassen was de afgelopen jaren ook goed.

“P8904 is een stevig ras. We hadden geen last van builenbrand en het is gebleken dat die goed tegen de droogte kan. De snijmais en de CCM zijn respectievelijk 3 en 2 keer beregend. De snijmais is half september gehakseld met een prima opbrengst van 140m3. De CCM bracht eind september met een d.s. gehalte van 66%, 14.5 ton op. De mais rijpte geleidelijk af, ondanks dat hij een tijdje niet meer beregend was.”

Bewuste keuze voor Dent-mais

Het bedrijf kiest bewust voor Dent-mais, omdat de maalfijnheid bij de CCM beter is dan bij flint-rassen. Bij de snijmais zie je volgens van Ool ook betere verteerbaarheid, zodat er geen maisstukjes in de mest voorkomen. Komend jaar kiest hij opnieuw voor de P8904, daar het een betrouwbaar ras bleek te zijn dat met weinig beregening voor een goede opbrengst zorgt.

P8904 Rob Hilkens

Ervaring uit de praktijk

“De P8904 is gezond, stevig, blijft lang groen en heeft een zeer hoge opbrengst”

Bedrijf: Rob Hilkens, Herkenbosch

Gegevens: Varkenshouderij met 400 zeugen gesloten, daarnaast 80 hectare grond waarvan ongeveer 50 ha mais. Bouwplan bestaat verder uit suikerbieten en grasland. Ook wordt er grond geruild met een collega voor aardappelen.

"De P8904 heb ik vorig jaar op mijn eigen PACTS-veld zien staan en viel me positief op. Het bleef ondanks de droogte van vorig jaar lang groen, en zorgde voor de hoogste korrelopbrengst van alle rassen die er stonden. Voor mijn bedrijf is het belangrijk dat een ras het goed doet op zowel leemgrond als droge zandgrond. Daarnaast heeft dit ras een betere beginontwikkeling dan de wat oudere Dent-rassen, dat is voor mij een bevestiging dat het kweekwerk van Pioneer nog steeds goede stappen maakt.

Ik kies bewust voor Dent-rassen, dit verteert beter voor mijn varkens en is gemakkelijker te malen tot CCM. Ook tijdens de droge jaren deden deze Dent-rassen het beter. Ik voer al mijn mais zelf op aan mijn varkens en sla deze op in een torensilo. Door de torensilo heb ik minder last van bederf en kan ik alle mais zelf (dagelijks) elektrisch malen. Dit jaar hadden mijn beste percelen een CCM-opbrengst van 17 ton/hectare, een goede opbrengst in een relatief koud en nat jaar." 

P8333 Hilkens

Betere verwerking en opname Dent-mais in CCM voor varkens

De korrel van Dent-mais laat zich veel beter vermalen. De loonwerker kan met minder energie meer en sneller Dent-mais vermalen tot CCM. De voederopname en dus bijgevolg de voederconversie ligt hoger bij Dent-mais omdat de deeltjes kleiner zijn vermalen. 

Het vermalen van harde Flint-types geeft vele harde stukjes die moeilijker opneembaar zijn en minder snel verteren. Die scherpe stukjes zijn niet ideaal voor de opname.

Planteigenschappen P8904

Gebruik

  • Snijmais
  • Korrelmais

Prestatieprofiel

Gebruik als korrelmais:

  • Uitstekende korrelopbrengsten
  • Uitstekend inzetbaar voor CCM, MKS, geplette mais

Gebruik als snijmais:

  • Uitstekende verteerbare zetmeelopbrengsten per ha

Planteigenschappen

Planteigenschappen

Beoordeling

Beginontwikkeling

Goed

Stevigheid

Goed

Resistentie tegen builenbrand

Goed

Resistentie tegen Helminthosporium

Zeer Goed

Resistentie tegen Fusarium

Zeer Goed

Droogtetolerantie

Zeer Goed

Afrijping stengel en blad

Normaal

Afrijping kolf

Snel

Zaaidichtheid

Aanbevolen zaaidichtheid (zaden/m2)

Teelt

Voor 1 mei

Na 1 mei

Na 10 mei

Snijmais

9.5

9.0

-

Korrelmais

9.5

9.0

-

Front Maiscatalogus 2024

Download de nieuwe Pioneer Maiscatalogus 2024

Klik hier