Tip •  05-09-2023

Klaar voor de maisoogst: “Afrijping van de mais kan snel gaan de komende weken”

Something went wrong. Please try again later...
Maisoogst_header_web  

De vroegste maispercelen staan er zo goed als hakselklaar bij en met het warme weer de komende weken kan de afrijping van de mais snel gaan. Verwachting is dat de maisoogst zich midden september langzaamaan op gang zal trekken.

"De mais heeft deze zomer voldoende vocht gehad en staat er over het algemeen goed bij. Door de lagere maisopbrengst van het afgelopen jaar staan veel veehouders te springen om een nieuwe maisvoorraad aan te leggen. Besteed daarbij voldoende aandacht om de opbrengst en kwaliteit van het veld maximaal te behouden in de kuil na het oogsten. Voor diegenen die snel van de nieuwe maiskuil willen voeren, was broei voorheen een uitdaging. Maar ook bij wie de kuil wél langere tijd dicht kan blijven, is er in de kuil en zeker ook na het uitkuilen nog behoorlijke winst en rendement te halen.” Aan het woord is Arjan Geerets, adviseur bij Pioneer.

6-7% in DS per week

“Soms besef je niet hoe snel de afrijping van de mais kan gaan. Met het warme weer de komende week kan een maisplant wel 6-7% in Droge Stof per week toenemen. De mais goed blijven controleren om het ideale oogsttijdstip te kiezen is dus de boodschap de komende weken.”

Winst en rendement in de kuil en na het uitkuilen

Bij het hakselen, inkuilen en na het inkuilen is er volgens Geerets nog veel winst en rendement te halen. “Veehouders doen tijdens het groeiseizoen erg hun best om een zo hoog mogelijke opbrengst te halen van hun maisperceel. Dan is het zonde om te zien dat de kwaliteit van de oogst soms niet maximaal behouden blijft in de kuil, en na het uitkuilen. Het is juist in deze laatste stap van het ruwvoerproces dat er winst en rendement te halen valt.”

Goed inkuilmanagement mét inkuilmiddel

Pioneer raadt daarom aan altijd een inkuilmiddel te gebruiken. “Hoewel veehouders overtuigd zijn van het belang van goed ruwvoer van eigen bodem, gebruikt slechts 25-30% van de veehouders een inkuilmiddel om de kwaliteit van de kuil te verzekeren. Dat is jammer. Goed inkuilmanagement gecombineerd met het juiste inkuilmiddel geeft het hoogste rendement.”

Ruwvoertekort? Snel voeren van de nieuwe maiskuil zonder groot risico op broei

Door de droge zomer van 2022 zitten melkveehouders over het algemeen krapper in het ruwvoer. Dit jaar zullen behoorlijk wat maiskuilen daardoor vroeg geopend worden. Maar (te) snel openen kan zorgen voor broei en schimmels in de kuil. Dat was in het verleden vaak een probleem. Maar nu komt Pioneer met een nieuw en uniek inkuilmiddel: 11C33 Rapid React. Door de zeer snelle broeiremming van 11C33 Rapid React kan de nieuwe maiskuil al na 2 weken worden geopend zonder groot risico op broei.

Arno-Kraak-header_web

"We kunnen de maiskuil al na 14 dagen openen en zijn broei toch goed de baas"

Door een klein erf en ruwvoertekort moest Vof Gorte-Ziel-Kraak vorig seizoen de nieuwe maiskuil al snel openen. “Terwijl normaal juist verse mais heel snel broeit.” Hoe hielden zij hun maissilo’s stabiel?

Lees het praktijkverhaal

Maximaal behoud van zetmeel in de kuil

“Kan de kuil langer dicht blijven dan 4-6 weken, dan adviseren we inkuilmiddel 11A44. Daarmee voorkom je broei en schimmelvorming. Dat weten de meeste veehouders ondertussen wel. Maar je gaat ook zetmeel maximaal behouden. Dat blijkt ook uit onderzoek van Groeikracht. Dat is toch wel specifiek voor 11A44.” 

"Inkuilmiddel betaalt zich altijd terug"

“Het besef groeit bij veehouders over het gebruik van inkuilmiddelen. Goed inkuilmanagement is en blijft bij dit alles erg belangrijk, dus zorg voor een zo goed mogelijke verdichting, pas een gronddek toe, probeer een ruime voersnelheid aan te houden (liefst > 1,5 meter per week), en werk met een glad snijvlak. Het hoogste rendement wordt behaald door goed in-en uitkuilmanagement te combineren met het juiste inkuilmiddel. Inkuilmiddelen betalen zich dan altijd terug.”

Pioneer Maisoogst Folder 2023_front
Pioneer Maisoogst Folder 2023_front
Download de brochure
Nieuwe brochure Maisoogst 2023
Inkuilmiddelen-Pioneer-kuil

Meer weten over de Pioneer-inkuilmiddelen?

Klik hier