Tip •  28-04-2021

"Kwaliteit ruwvoer maximaal behouden"

Something went wrong. Please try again later...

Loonbedrijf de Samenwerking in Elsloo doet er alles  aan om goed ruwvoer te winnen en te conserveren voor hun klanten.

Marcel Betten van de Samenwerking: “De kwaliteit van het ruwvoer dragen wij hoog in het vaandel en samen met onze klanten willen wij een zo optimaal mogelijke opbrengst behalen van de grond. We overleggen met de klant voor aanvang van het teeltseizoen over zijn wensen."

"Vervolgens geven we de klant teeltbegeleiding gedurende het hele jaar. Bij het oogsten start het met de juiste afstelling van de maaier en het secuur harken en inkuilen. De lichtere snedes maaien we steeds meer op zwad om het product efficiënt in één werkgang in het zwad te krijgen zonder ruw as.”

Aanrijden van de kuil

Aan het inrijden/aanrijden van de kuil met de juiste verdichting wordt veel aandacht besteed. “Zo lossen we in dunne laagjes en rijden we het grootste deel van de kuilen vast met een trekker. De trekker combinatie bestaat uit een wokkel kuilverdeler voorop en een met water gevulde verdichtingswals achterop, met een gewicht van 12,5 ton. Daarnaast dekken wij het grootste deel van de kuilen af met een gronddek voor een optimale druk op de kuil. Buiten het inkuilen is het netjes uitkuilen ook enorm belangrijk, met een recht snijvlak. Ruwvoer weggooien omdat het bv. broeit kost veel geld!”.

Kies het juiste inkuilmiddel

“Door de jaren heen gebruiken de meeste boeren bij ons een inkuilmiddel, zowel in gras als in mais. Ze zien de meerwaarde ervan in en gebruiken het ook telkens weer omdat het gebruik zich wel heeft bewezen. Belangrijk is, om het juiste toevoegmiddel te gebruiken. Voor gras is dat Pioneer® 1188 kuilverbeteraar, maar we schakelen in de loop van de middag, als het gras droger wordt, ook wel over naar Pioneer® 11A44 broeiremmer. Hier hebben we goede ervaringen mee. De keuze is altijd afhankelijk van het product en omstandigheden." 

Doseerapparatuur

"In de mais gebruiken we standaard 11A44. Op onze 4 hakselaars gebruiken we al meer dan 10 jaar doseerapparatuur voor wateroplosbare inoculanten van Pioneer. Het inkuilmiddel wordt zo mooi verneveld in de kooi, dit zorgt voor een optimale verdeling. Ook op onze 3 ladewagens gebruiken we de Pioneer doseerapparatuur voor wateroplosbare inoculanten.”

Grassilage mit Hand_edited

Meer weten over onze inkuilmiddelen ?

Klik hier