Tip •  18-10-2021

Maak van uw eiwitrijke herfstgras, een smakelijke kwaliteitskuil

Something went wrong. Please try again later...

Goede najaarssnede belangrijk voor eiwitvoorziening

De komende weken wordt op veel percelen de najaarssnede gemaaid. Van nature uit bevat herfstgras vaak veel eiwit. Omdat op veel plaatsen de voorjaarskuilen van dit jaar en ook de zomersnedes weinig eiwit bevatten, is het zeker dit seizoen belangrijk om dat hoge eiwitgehalte in het najaarsgras maximaal te behouden en te benutten. De aankoop van eiwit is immers erg duur geworden.

In het najaar is het bovendien een uitdaging om gras voldoende droog te krijgen, door de kortere dagen en minder zon. Er is ook een groter risico voor regenachtige omstandigheden tijdens het inkuilen. Zorg altijd voor een korte veldperiode, om kwaliteitsverlies te voorkomen.

Tot slot bevat herfstgras dus vaak veel eiwit, maar om dit eiwit te kunnen benutten is een snelle conservering gewenst! Gebruik van een inkuilmiddel kan voor dit alles veel hulp bieden.

Hoe werkt inkuilmiddel Pioneer® 1188 ?

Pioneer® 1188 zorgt door de vorming van melkzuur voor een zeer snelle pH-daling. Deze snelle pH-daling zorgt ervoor dat minder ammoniak ontstaat door eiwitafbraak. Er blijft dus meer eiwit uit het gras behouden.

Verder heeft ammoniak een negatief effect op de smakelijkheid van de kuil, aangezien de geur van ammoniak een nadelig effect heeft op de voeropname van de koe. Door gebruik van Pioneer 1188 verhoogt u dus de smakelijkheid van de kuil en kunt u zo meer eiwit benutten uit uw herfstgras, waardoor bespaard kan worden op eiwitrijk krachtvoer. 

 

Voorkom boterzuur

De vorming van boterzuur blijft een actueel onderwerp. Boterzuur wordt geproduceerd door verschillende soorten boterzuurbacteriën, die melkzuur omzetten in boterzuur en diverse gassen. Dit proces kost veel energie en een hoog boterzuurgehalte betekent dan ook veel voederwaardeverlies. Hiernaast neemt de smakelijkheid in kuilen met boterzuur duidelijk af, en kan er op het melkgeld worden gekort. Belangrijkste oorzaak van boterzuurvorming is, naast verontreiniging met mest, een hoge Ruw as fractie (RAS) in de kuil (ofwel een hoger aandeel grond in de kuil) i.c.m. een laag ds% van het gras. Nat gras doet er erg lang over om stabiel te worden, waardoor boterzuurbacterien lang de tijd hebben om zich te ontwikkelen. Het inkuilmiddel 1188 is hier bijzonder sterk, om deze natte kuil toch snel stabiel te krijgen, zodat deze smakelijk is en geen boterzuur wordt gevormd.  

Inkuilmiddel Pioneer® 1188 in het kort :

  • Verbetert de kuilkwaliteit
  • Minder inkuilverliezen en boterzuur
  • Betere opname door betere smakelijkheid, en meer melk
  • Hoger eiwitgehalte
  • Positief effect op DVE