Tip •  31-05-2021

Onkruidbestrijding in de mais

Something went wrong. Please try again later...

Door de koude en nattigheid dit voorjaar loopt de ontwikkeling van de mais achter op andere jaren. Maar door het huidige warme weer ontwikkelt de mais, en ook het onkruid, zich nu snel. De eerste mais is aan een onkruidbestrijding toe. Hierbij gaan we in op de algemene onkruidbestrijding evenals op de bestrijding van aardappelopslag, haagwinde en distels.

De afgelopen jaren is er behoorlijk wat veranderd in de teelt van mais in de zandgebieden:

Verplichting grasonderzaai, doen we dat direct na zaai of pas bij kniehoogte of gaan we voor een vroege maisoogst? Ook zijn er veranderingen geweest in de mixen die gespoten kunnen worden. Maar voor de toevoeging van Kart in de mix heeft dat geen invloed. In alle gevallen past Kart namelijk prima in de gekozen mais mix die wordt toegepast. Een aantal voordelen op een rij:

  • Kart is EFFECTIEF en vult de mix aan tegen een groot aantal zaadonkruiden (o.a. zwaluwtong, varkensgras, muur en herik), maar ook tegen meerjarigen als haagwinde en aardappelopslag.
  • Kart is een BOOSTER. De SE formulering geeft onder moeilijke omstandigheden de gehele mix een extra zetje. Alle middelen profiteren van dit effect en worden beter opgenomen door het onkruid.
  • Kart is FLEXIBEL. U kunt bijvoorbeeld een split-up toepassing uitvoeren richting meerjarigen. Kart geeft geen beperkingen in de nateelt en grondwaterbeschermingsgebieden. Er zijn geen aanvullende eisen voor teelt/spuit vrije zones.

Een ander voordeel van Kart is dat het de grassenwerking van de mix niet tegenwerkt (zoals sommige andere toevoegmiddelen wel kunnen doen)

Algemeen advies voor Kart:

Als er een TBA bevattend middel in de mix zit 0,5 ltr/ha Kart toevoegen.

Zit er geen TBA bevattend middel in de mix dan de KART verhogen naar 0,7 ltr/ha.

Kart moet met ingang van dit jaar in mais gespoten worden met tenminste 90% DRT op percelen die grenzen aan oppervlaktewater.

Advies voor aardappelopslag bestrijding:

Als de aardappels redelijk gelijkmatig bovenkomen kunt u met één bespuiting een heel eind komen. Gebruik dan een mix met in ieder geval een hoge dosering triketone (1,5 L Calaris/Callisto of 2,25 L Laudis)  en combineer deze met 0,7 liter Kart. Spuit deze mix als de aardappels 10-15 cm hoog zijn. (Calaris is sterker op aardappelopslag dan Laudis)

Komen de aardappelen ongelijkmatig boven, dan geeft een dubbele bespuiting het beste resultaat. De hoeveelheid triketone kan dan in tweeën gesplitst worden. Gebruik bijvoorbeeld de eerste keer een mix met o.a. 0,75 L Calaris met 0,7 Kart. Na ± 2 weken naspuiten met bijvoorbeeld 1 L Laudis + 0,5 Kart.

Haagwinde bestrijding

Voer de eerste bespuiting uit als de haagwinde gemiddeld 20-25 cm lang is en voeg 0,7 liter Kart toe.

De tweede bespuiting met 0,5 L Kart moet er vervolgens niet te snel achter aan, zorg dat er ± 2,5 weken tussen zit. 

Distelbestrijding in mais

Voor distelbestrijding zijn er twee opties.

  • Voeg 1 Liter Lontrel toe aan de maismix. Extra olie toevoegen is niet nodig
  • Voer een nabespuiting uit met 1,2 L Lontrel + 1 L Olie als de distels hersteld zijn van de hoofdbespuiting.

Lontrel versterkt de mix ook tegen hoefblad en witlof- en cichoreiopslag. Lontrel is zeer veilig in mais.