Publication •  15-05-2020

Vroege aantasting melige koolluis en perzikbladluis in kool

Closer is sterk tegen alle soorten luis in kool

 

Closer hebben we vorig jaar in de praktijk leren kennen als een sterk middel in kool tegen luis en met name ook tegen melige koolluis.

In de praktijk is duidelijk te zien dat de situatie rondom luis in kool is veranderd: In het recente verleden waren de planten aan de basis beschermd tegen luis door een effectieve zaaizaadbehandeling. Vandaag is dit niet meer het geval. En het gevolg daarvan is nu, net als afgelopen jaar, opnieuw al vroeg in het seizoen duidelijk. Onderstaande foto’s zijn gemaakt op donderdag 14 mei in een nog relatief jong gewas spruiten:

Foto links en midden : de jongste bladeren vertonen een paarsachtige verkleuring en vergroeiing.

Foto rechts : populatieopbouw van melige koolluis zit aan de binnenkant van het blad.

Advies

Melige koolluis is een sterk kolonievormende luizensoort. Wees alert op de eerste symptomen van bladverkleuring en -vervorming, en voer tijdig een bespuiting uit. Bij te laat ingrijpen zal de kop van de plant zich sluiten en wordt een effectieve bestrijding steeds moeilijker.
Closer 200 ml per hectare
-       Gebruik voldoende water en beperk de rijsnelheid om goed in het hart van de plant te komen met de spuitvloeistof.

Closer onderdeel van insectenbestrijdingsstrategie kool
Door de sterk opwaarts systemische werking komt Closer goed tot zijn recht in de vroege fase van de teelt. Closer beschikt over zowel systemische (duur)werking als ook over een snelle direct dodende werking. Dit geldt voor alle aanwezige luis. In de praktijk zal de kracht van Closer optimaal tot zijn recht komen bij inzet vroeg in het seizoen. Dus voorafgaand aan de inzet van Movento.

Closer bezit de volgende eigenschappen:

  • Snelle knockdown werking EN lange duurwerking tegen luis
  • Zeer effectief tegen zowel melige koolluis alsook perzikbladluis
  • Gunstig profiel naar milieu, nuttige insecten en residuen

Closer is toegelaten in de volgende koolsoorten: Sluitkool, Spruitkool, Broccoli en Chinese kool.

Closer beschermt het koolgewas tegen alle soorten luis en heeft daarnaast een goede werking tegen koolwittevlieg.