Tip •  28-03-2022

Actualiteiten onkruidbestrijding in uien

Something went wrong. Please try again later...
AZ_uien

De eerst gezaaide uien zijn inmiddels gekiemd. Wat dit seizoen gaat brengen qua omstandigheden voor de onkruidbestrijding is afwachten. Voorlopig zijn dit droge omstandigheden terwijl vorig jaar de uien direct veel kou en veel nattigheid te verwerken kregen. Mogelijk komt er nu neerslag van betekenis. Een uienteelt die meer en meer leunt op bodemherbiciden vraagt om specialisme met de nog beschikbare middelen. 

AZ 500

AZ 500 wordt door de kiemwortel van het onkruid opgenomen. Om zijn werk goed te kunnen doen moet AZ 500 in de wortelzone van de onkruiden zitten voordat deze onkruiden kiemen. Regen na de toepassing is dus noodzakelijk.

Het middel komt het beste tot zijn recht als er na de toepassing minimaal 10/15 mm regen valt. Aan deze omstandigheden moeten soms concessies gedaan worden omdat neerslag uitblijft. Het is dan goed om te weten dat AZ500 niet afbreekt door UV-licht. Het is beter om AZ500 voor dan na de regen te spuiten.

Het bodemherbicide AZ500 (Isoxaben) heeft een brede toelating in de uienteelt. In zowel zaaiuien, plantuien (eerste- en tweedejaars), zilveruien, picklers en sjalotten (zaai- en plantsjalot) mag het worden toegepast.

AZ 500 geeft een versterking op veel breedbladige onkruiden. Het middel is niet werkzaam tegen grassen en ook niet tegen de ui zelf. Zelfs wanneer er sprake is van een tweewassige opkomst van de zaaiuien kan dit bodemherbicide veilig worden toegepast vanaf opkomst. In plantuien mag AZ500 direct na planten gespoten worden.

AZ 500 in zaaiuien;

Rondom opkomst: AZ 500 0,2 L/ha (+ Stomp)

Vanaf volledige opkomst kan Stomp eventueel worden vervangen door Wing P. (afhankelijk van verwachtte hoeveelheid neerslag, de grondsoort en de hoeveelheid organische stof).

AZ 500 in tweedejaars plantuien;

Direct na planten: AZ 0,2 L/ha + 1 L Stomp +1 L Wing P 

Starane Top

Starane Top is als contactherbicide sterk op breedbladige onkruiden zoals kleefkruid, varkensgras, zwaluwtong en zwarte nachtschade. Uit proeven en in de praktijk blijkt de versterkende werking van Starane Top als toevoeging aan LDS-combinaties. Starane Top maakt combinaties met Lentagran en/of Basagran sterker. De ervaringen met Boxer toegevoegd aan eerdergenoemde LDS’en zijn beperkter en dienen nog verder beproefd te worden.

Let op: Starane Top is een contactherbicide dat in uien veilig kan worden toegepast met inachtneming van de daarvoor geldende spelregels:

  • Afgehard, gezond gewas
  • grove druppel
  • niet te hoge rijsnelheid 
  • niet teveel wind
  • voldoende water

Een afgehard gewas is wenselijk voor combinaties met Lentagran of Basagran. Elk jaar staat op zich qua afharding en weersomstandigheden. Starane Top als contactherbicide is relatief zacht voor het gewas.

Aardappelopslag

Starane Top is een sterk product tegen aardappelopslag. Met de in uien toegestane dosering zal de bestrijding van aardappelopslag niet volledig zijn.

Starane Top is toegelaten in uien in 1 of 2 toepassingen, met een totale dosis van 0,3 ltr/ha en een interval van 14 dagen.