Als het over teeltjaren gaat dan kijken we meestal naar wat voorgaand jaar ons gebracht heeft. Nu was 2024 er eentje met extremen qua regenval en toch hoge voorjaarstemperaturen, maar hoe anders kan het zijn het jaar daarop? In het 'vroege' voorjaar van 2025 gingen de uien in alle gebieden van Nederland redelijk makkelijk de grond in. Op een enkele locatie is nog wat later gezaaid maar over het algemeen zaten de uien vroeg in de grond en waren de omstandigheden goed.
Als we terugblikken naar vorig jaar dan hadden we vroeg in de teelt al veel problemen met bonenvlieg omdat de temperaturen in het voorjaar al aan de hoge kant waren. Dit jaar hebben meer telers gekozen voor een toepassing met Belem 0.8MG tijdens zaai, al dan niet in combinatie met de inzet van Steriele Insecten Techniek en/of insectparasitaire aaltjes.
Als we kijken naar de onkruidbestrijding in uien dan zien we ook grote verschillen tussen de jaren. Vorig jaar werkten de bodemherbicides maximaal. Dit jaar heeft de regen van inmiddels 2 weken geleden bodemherbicides zoals AZ500 mooi aan de gang gezet maar er zijn ook de nodige onkruiden die ontsnapt zijn. Met de huidige omstandigheden en een oostenwind groeien de onkruiden sneller dan de uien. Daarom is het noodzakelijk om op afgeharde gewassen tijdig te contacten. Starane Top in combinatie met andere contactherbiciden geeft een goed resultaat naar bijvoorbeeld; zwaluwtong, varkensgras, perzikkruid en nachtschades. Daarnaast is Starane een mooie aanjager in de mix om ook de andere middelen te versterken! Houdt daarbij wel altijd de spelregels van Starane Top in het achterhoofd.
In totaal mag er 0.3 ltr/ha Starane Top ingezet worden (eventueel in 2 toepassingen met een interval van 14 dagen).
Zoals eerder beschreven zijn de omstandigheden voor de groei niet optimaal. De wind staat in de verkeerde richting en de omstandigheden op de akkers zijn over het algemeen schraal. Dit zijn omstandigheden dat trips al vroeg in het voorjaar ook een grotere rol gaat spelen. In verschillende gebieden worden, in met name (winter)plantuien, de eerste tripsen weer gevonden. Omdat sommige middelen een aanlooptijd nodig hebben voor effectiviteit willen we u er graag op wijzen dat Tracer naast een duurwerking ook een directe contactwerking heeft naar larven en adulten van trips.
0.2 ltr/ha Tracer mag in uien 4x ingezet worden met een interval van 10 dagen. (het is zeer wenselijk om tripsmiddelen af te wissen!)
Als we kijken naar de winteruien (zaai en plant) en de tweedejaars plantuien, dan hebben deze al een aardig volume aan loof ontwikkeld. In deze teelten is er al gestart met valse meeldauw beheersing, of er wordt op korte termijn mee gestart. We hebben in 2024 geleerd dat tijdig starten noodzakelijk is, zeker met een middelenpakket dat enkel preventief werkt!
In de zaaiuien en plantuien zou u bijvoorbeeld kunnen starten met Zorvec Epicaltrin + Kenbyo FL + olie. Zorvec Epicaltrin heeft sinds de zomer van 2024 een toelating in bovengenoemde gewassen. Kenbyo FL heeft afgelopen voorjaar een KUG uitbreiding gekregen naar eerste jaarsplantuien.
0.2 ltr/ha Zorvec Epicaltrin + 0.4 Kenbyo FL + Olie(/uitvloeier) (max. 3 toepassingen, interval 7 dagen) (Wissel zo veel als mogelijk af met andere werkingswijzen).