Tip •  31-01-2022

Bescherm jonge maisplanten van bij de start tegen vogels en ritnaalden

Something went wrong. Please try again later...
Vogelvraat  

Meer vogelvraat in 2021

Pioneer-adviseur Arjan Geerets blikt terug op het afgelopen maisseizoen:“In het jaar 2021 zijn er meer meldingen geweest van vogelvraat. Bij goede omstandigheden zoals warmte komen maisplanten meestal al met (ruim) een week boven de grond, en groeien dan snel door. Maar wanneer de kieming trager verloopt door kou, zoals afgelopen voorjaar, hebben vogels langer de kans om de mais in het kwetsbare stadium weg te vreten.”

Het witte kiempje waarmee de maisplant boven komt, is erg smakelijk voor vogels. In Nederland wordt mais met name weggevreten door kraaiachtigen en duiven. Om deze redenen is het belangrijk om mais te beschermen tegen vogelvraat met een zaaizaadbehandeling. Geerets:” Bij Pioneer wordt maiszaad behandeld met Korit™ 20CS, op dit moment het sterkste middel wat beschikbaar is. Een goede afweer van vogels is belangrijk, want overzaai kost opbrengst.”

Ritnaalden bij maisplanten

Ook ritnaalden komen meer en meer in beeld bij de maisteelt. Een aantasting van ritnaalden kan gedurende enkele jaren voorkomen in de bodem en kan zo de oogst danig gaan beïnvloeden. De maisplanten zijn vooral gevoelig voor de ritnaalden in de eerste groeifase – dus vanaf kieming tot 4-blad.

Problematiek ritnaalden

De kniptor (kever) zet eitjes af aan de grond waarna ritnaalden meerdere jaren ondergronds vraatschade veroorzaken. Vatbare gewassen zijn onder andere mais, aardappelen en groentegewassen. Vooral vochtige gronden met grasland/graszaadteelt in rotatie zijn gevoelig voor ritnaaldenschade. 

 

 

Bescherming tegen vogelvraat en ritnaalden nodig?

Ter bescherming van de mais tegen vogels behandelt Pioneer maiszaad met Korit™ 20CS. Voor de rassen P8057 en PR39F58 geldt dat deze in de zgn. Birdrepellent-behandeling (Kort™ 20CS) worden aangeboden, maar dan voor de standaard prijs.

Is er ook bescherming nodig tegen ritnaalden, dan levert Pioneer mais met een combinatie van Force™ plus Korit™20CS. Best handig: in de praktijk gebeurt het wel eens dat zaad behandeld tegen bodeminsecten wordt opgevreten door vogels. Met de combinatie van Force™ plus Korit™20CS zorgt deze behandeling voor bescherming tegen zowel ritnaalden als vogels. 

header-jonge-maisplant-V2

Meer weten over de Pioneer-maiszaadbehandelingen?

KLIK HIER