Tip •  21-03-2023

Praktijkverhaal Kaasboerderij Berkhout: Broei en boterzuur vermijden in de gras-en maiskuil

Something went wrong. Please try again later...
Ted Berkhout aan de kuil  

Kaasboerderij Berkhout in de Gouwe (tussen Hoogwoud en de Weere, Noord Holland) is een familiebedrijf. Begonnen in 1974 door moeder Afra en ondertussen onder leiding van zonen Nico en Ted Berkhout. Op het bedrijf worden 180 koeien gemolken, en wordt het bijbehorende jongvee aangehouden. Nico vind je bij de koeien en op het land, Ted houdt zich bezig met de kaasmakerij.

In totaal werken er 16 personen in het bedrijf. Er is 110 ha grond in gebruik, ca. 22 ha snijmais en de rest (ongeveer 88ha) is grasland. Van alle melk die hier geproduceerd wordt (en nog een keer zoveel, dat aangekocht wordt), wordt kaas gemaakt. De afzet gaat via toeristenwinkels in Amsterdam, in kaasspeciaalzaken en op verschillende markten. Maar ook op Schiphol, achter de douane vind je de verschillende soorten kazen van de kaasboerderij.

Standaard maaien om de 4 weken

Ted Berkhout: “Het gras wordt jaarlijks 5 tot 6 x gemaaid, standaard om de 4 weken. De kwaliteit is waar het om gaat, eiwit is duur en met een hoog eiwitpercentage kan er meer kaas geproduceerd worden van de melk. En de koeien geven er goed melk van. “

De productie ligt op een 10.000 liter, met 4,6% vet en 3,7% eiwit. Dagelijks wordt er 3x gemolken. Het rantsoen bestaat naast gras- en maiskuil, uit bierborstel, maismeel, stro, en wordt verder met krachtvoer aangevuld.    

Constant rantsoen

Al het gras, en ook de snijmais, wordt netjes in sleufsilo’s opgeslagen. Het gras wordt tegelijk in 2 grote sleufsilo’s ingekuild (alles wordt gehakseld, door loonbedrijf van Diepen), zodat het gras door 2 grote shovels goed vastgereden kan worden. Er worden lasagnekuilen gemaakt, de 1e t/m 5e snede worden over elkaar gekuild, zodat de koeien altijd een constant rantsoen hebben. De voersnelheid = 1,5 meter/week, en er wordt met een zelfrijdende voermengwagen uitgekuild, wat weer een mooi glad snijvlak oplevert.

"Kwaliteit en smakelijkheid in de kuil moet gewoon altijd goed zijn"

Ted Berkhout: “Al het gras wordt standaard behandeld met het inkuilmiddel Pioneer 1188. De kwaliteit en smakelijkheid moet gewoon altijd goed zijn, en we willen absoluut boterzuur voorkomen. Boterzuur beïnvloedt de kaaskwaliteit negatief, het zorgt namelijk voor “gaten” in de kaas, door de zgn. gasvorming. De geur en de smaak van zo'n kaas zijn erg afwijkend en maken de kaas onverkoopbaar.”

"Ook de snijmais wordt standaard behandeld met een inkuilmiddel van Pioneer: Pioneer 11A44 broeiremmer. Want ook vanuit een snijmaiskuil die broeit, kan boterzuur ontstaan."

Download de brochure
Grassilage mit Hand_edited

Meer weten over inkuilmiddelen?

Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is de basis van het moderne melkveehouderijbedrijf. Smakelijk ruwvoer op de voergang waar de koeien voldoende van opnemen, betekent al snel een besparing op de aankoop van krachtvoer. 

Lees meer over goed inkuilmanagement en hoe en wanneer u inkuilmiddelen kunt inzetten voor een optimale ruwvoerkwaliteit. Ook vertellen enkele veehouders over hun ervaringen met de inkuilmiddelen van Pioneer.

Klik hier