Proef Groeikracht II

Pioneer® 11A44

Zeer sterke remming broei-en schimmelvorming voor mais, gras, GPS, CCM en MKS en maximaal behoud van zetmeel in de maiskuil

Pioneer® 11A44

Broei voorkomen

Check

Schimmelvorming beperken

Check

Maximaal behoud van zetmeel in de maiskuil

Voorkom broei tijdens het inkuilen

Ongeveer de helft van de maiskuilen in Nederland heeft, in meer of mindere mate, last van broei. Broei is erg nadelig voor de kuil. Het beinvloedt de voederwaarde negatief, de smakelijkheid van de kuil gaat achteruit en de DS-opname door de koe loopt terug.

Om broei te voorkomen kunt u tijdens het hakselen Pioneer® 11A44 toevoegen. Dat zorgt ervoor dat de kuil fris en smakelijk blijft.  

Wat is broei?

Bij broei worden suikers en melkzuur door gisten en schimmels omgezet in koolstofdioxide, water en warmte. Het voer gaat rotten en stinken. Zelfs lichte broei die u niet kunt zien is al nadelig.

Wanneer komt broei voor?

Broei is vooral te verwachten:

 • in droge kuilen
 • minder goed aangereden kuilen
 • in kuilen die traag uitgekuild worden
 • in zomerkuilen, in kuilen met schade aan het plastic
 • kuilen met veel restsuikers


Ook los voer dat na het uitkuilen blijft liggen of in de voermengwagen is opgeslagen, is zeer gevoelig voor broei. Broei en schimmelvorming zijn vaak bedrijfsgerelateerd. De oorzaak van broei ligt niet alleen aan het uitgangsmateriaal, maar des te meer aan bedrijfsomstandigheden zoals voersnelheid, dichtheid van de kuil en manier van uitkuilen.

Gevolgen van broei voor het ruwvoer

 • Grote ds-verliezen (1 % tot 3 % per dag na uitkuilen)
 • Lagere voederwaarde
 • Muffe geur en smaak = lagere opname
 • Meer voerresten en voerafval
 • Mogelijke gezondheidsproblemen

Pioneer® 11A44 - een vast onderdeel van het kuilmanagement in mais

Pioneer® 11A44 zorgt voor schoon en fris voer op de voergang, zoveel mogelijk gevrijwaard van gisten en schimmels, die "mee-eten" van het ruwvoer. Deze schimmels produceren bovendien toxinen, die de gezondheid, vruchtbaarheid en productie van het vee in gevaar brengen.

Werking Pioneer ® 11A44

Pioneer ® inkuilmiddel 11A44 is een erg effectief inkuilmiddel dat de kans op broei en schimmels sterk verminderd. 11A44 maakt per ton ruwvoer 5 tot 8 liter azijnzuur en propionzuur aan en remt daardoor de broei zeer effectief.

Pioneer® 11A44 is bovendien een enkelvoudige broeiremmer. Dat betekent dat de activiteit geheel gericht is op het belangrijkste: voorkomen van broei.

Resultaat Pioneer® 11A44

Pioneer® 11A44:
 • Verbetert de kuilkwaliteit
 • Minder inkuilverliezen

Broei komt zelden alleen voor

Broei is een gist-activiteit en ontstaat doordat zuurstof tijdens het uitkuilen de kuil indringt. Hierdoor stijgt de temperatuur en ook de pH in dat deel van de kuil. Het zijn deze omstandigheden waar schimmels zich goed kunnen ontwikkelen. M.a.w. als we broei kunnen voorkomen, gaan we ook schimmelvorming tegen.

Verhouding zetmeel tov inkuilduur

Maximaal behoud van zetmeel in de kuil met 11A44

Onafhankelijk praktijkonderzoek (Groeikracht 2019) toont aan dat bij gebruik van Pioneer® 11A44 er per hectare 9% meer zetmeel behouden blijft in de kuil. 
Dit komt overeen met een behoud van 600 kg zetmeel per hectare en vertegenwoordigt een waarde van € 400. Ze haalt u 300 euro rendement per hectare.

Lees meer over het onderzoek
Pim Lenferink en Arjan Dekker bij de maiskuil

"Geen last meer van broei en schimmels"

Pim Lenferink melkt samen met zijn ouders (in maatschap), een 140 tal koeien in Vriezenveen (Ov). Er wordt 72 ha grond bewerkt, 13 ha snijmais en 59 ha grasland. In het verleden hadden ze vaak last van broei in de maiskuil, en van schimmelvorming. Sinds 2017 wordt er standaard 11A44 broeiremmer toegepast door de hele maiskuil.

Lees meer
Maisoogst 2022

Maisoogst 2022

Pioneer heeft meer dan 40 jaar ervaring in het ontwikkelen van inkuilmiddelen en het gebruik ervan. In deze nieuwe brochure krijgt u tips en advies voor het voorkomen van broei en schimmels in de maiskuil. We leggen ook uit hoe u door het gebruik van inkuilmiddel Pioneer® 11A44 maximaal zetmeel kunt behouden in de maiskuil. 

Download de brochure

Collega-veehouders over het gebruik van inkuilmiddelen in gras en mais

"Eiwit aankopen is duur, dus alles wat uit eigen ruwvoer wordt gehaald, levert een besparing op.”

"Inkuilmiddel is meerwaarde"

Loonbedrijf de Samenwerking in Elsloo doet er alles aan, om goed ruwvoer te winnen en te conserveren voor hun klanten. "Door de jaren heen gebruiken de meeste boeren bij ons een inkuilmiddel, zowel in gras als in mais. Ze zien de meerwaarde ervan in en gebruiken het ook telkens weer omdat het gebruik zich wel heeft bewezen. Belangrijk is, om het juiste toevoegmiddel te gebruiken." 

Lees meer...
Taeke Oldenburger

"Verzekeringspremie voor kuil"

Taeke Oldenburger leidt een melkveehouderijbedrijf in Grootegast, Groningen. Oldenburger melkt 165 koeien en heeft 100 ha grond in gebruik, waarvan 80 ha gras en 20 ha mais. 
“Ik gebruik standaard een inkuilmiddel door al mijn grassnedes, meestal 1188. Hierdoor slaagt de kuil altijd, is het ruwvoer mooi fris en heb ik minder risico op bijvoorbeeld boterzuur.”

Lees meer...
Erik Wessels

"Kwaliteitsverlies voorkomen"

Erik Wessels is melkveehouder in Rijssen, Overijssel. Hij melkt 145 koeien, er is 52 ha grond in gebruik.
“Ruwvoer is met zo’n 75% de basis van het rantsoen. Dit moet dus altijd zo goed mogelijk zijn : fris, met een goede smakelijkheid, een goede voederwaarde en zonder broei en schimmels. Het liefst gehakseld, dat mengt goed in de voermenwagen."

Lees meer...

Download onze brochures

Grasoogst 2022

Pioneer_Grasoogst_2022_front_edited

Zorg voor een hoge opname en benutting van uw eigen graskuil, goede conservering is belangrijker dan ooit.

In deze folder gaan we dieper in op het onderzoek van Groeikracht (Effect van inkuilmiddel Pioneer® 1188 in voorjaarsgras met 36% DS, mei 2021) en geven we tips om kwalitatief goed uitgangsmateriaal te krijgen en te behouden. 

Maximaal rendement uit eigen ruwvoer - editie 2022

Pioneer brochure Inoculanten 2021

Voldoende ruwvoer van goede kwaliteit is de basis van het moderne melkveehouderijbedrijf. Smakelijk ruwvoer op de voergang waar de koeien voldoende van opnemen, betekent al snel een besparing op de aankoop van krachtvoer. 

In deze nieuwe brochure kunt u lezen over goed inkuilmanagement en hoe en wanneer u inkuilmiddelen kunt inzetten voor een optimale ruwvoerkwaliteit. Ook vertellen enkele veehouders over hun ervaringen met onze inkuilmiddelen.

Innovatief in Dent-mais

PIONEER CATALOGUS NL Front

Bij de keuze van welk maisras u zal zaaien, is het goed om stil te staan bij de zetmeelverteerbaarheid van de mais. Of: hoeveel zetmeel kan de koe uit de mais opnemen? Wat niet opgenomen wordt, verdwijnt in de mest. Dat is kostbaar verlies van zetmeel. Pioneer-Dent-mais heeft een zachtere structuur waardoor het zetmeel van de mais beter beschikbaar komt voor uw dier. Uw dier kan zo meer zetmeel en energie opnemen. 

In de nieuwe Pioneer Maiscatalogus 2022 vindt u de Pioneer Maisrassenmatrix en bodemwijzer 2022 terug en een overzicht van onze maisrassen. In enkele ervaringen uit de praktijk vertellen veehouders en loonbedrijven hoe zijn maisras kiezen. We geven meer uitleg over onze Pioneer Dent-mais, CCM & MKS, de Pioneer maisproefvelden in Nederland en onze zaaizaadbehandelingen.

Goed ruwvoer is de basis van een zo rendabel mogelijke melkproductie

Graslandbrochure_MAR_2022_edited

In deze brochure gaan we dieper in op een tweetal zaken die kunnen bijdragen aan een goede ruwvoerteelt. Dit zijn middelen om onkruiden te bestrijden en inkuilmiddelen.

Proef Groeikracht III

Pioneer 11A44

Zeer sterke remming broei-en schimmelvorming

en maximaal behoud van zetmeel in de maiskuil

 

Meer weten over Inkuilmiddelen