Maisoogst_header_web

Pioneer® 11A44

Maximaal behoud van zetmeel in de maiskuil en zeer sterke remming van broei en schimmelvorming voor mais, gras, GPS, CCM en MKS

 

 

 

Nieuwe brochure Pioneer inkuilmiddelen!

Al meer dan 40 jaar ontwikkelt Pioneer inkuilmiddelen. Goed in- en uitkuilen zorgt voor een goede bewaring en levert een smakelijke kuil voor het vee. Inkuilmiddelen kunnen daarbij ten allen tijde worden ingezet om de voederwaarde te behouden en de voerkwaliteit in de kuil op peil te houden. Niet alleen bij moeilijke omstandigheden dus, zoals extreem droog of erg nat weer, of voor het bestrijden van broei en schimmelvorming. Het meeste rendement haalt u met inkuilmiddelen trouwens wanneer de omstandigheden juist wél optimaal zijn!

Brochure downloaden?

Pioneer® 11A44 in het kort

Maximaal behoud van zetmeel in de maiskuil

Broei voorkomen

Check

Schimmelvorming beperken

Check

Voorkom broei tijdens het inkuilen

Ongeveer de helft van de maiskuilen in Nederland heeft, in meer of mindere mate, last van broei. Broei is erg nadelig voor de kuil. Het beinvloedt de voederwaarde negatief, de smakelijkheid van de kuil gaat achteruit en de DS-opname door de koe loopt terug.

Om broei te voorkomen, voegt u tijdens het hakselen Pioneer® 11A44 toe. Dat zorgt ervoor dat de kuil fris en smakelijk blijft.  

Wat is broei?

Bij broei worden suikers en melkzuur door gisten en schimmels omgezet in koolstofdioxide, water en warmte. Het voer gaat rotten en stinken. Zelfs lichte broei die u niet kunt zien is al nadelig.

Wanneer komt broei voor?

Broei is vooral te verwachten:

 • in droge kuilen
 • minder goed aangereden kuilen
 • in kuilen die traag uitgekuild worden
 • in zomerkuilen, in kuilen met schade aan het plastic
 • kuilen met veel restsuikers


Ook los voer dat na het uitkuilen blijft liggen of in de voermengwagen is opgeslagen, is zeer gevoelig voor broei. Broei en schimmelvorming zijn vaak bedrijfsgerelateerd. De oorzaak van broei ligt niet alleen aan het uitgangsmateriaal, maar des te meer aan bedrijfsomstandigheden zoals voersnelheid, dichtheid van de kuil en manier van uitkuilen.

Gevolgen van broei voor het ruwvoer

 • Grote ds-verliezen (1 % tot 3 % per dag na uitkuilen)
 • Lagere voederwaarde
 • Muffe geur en smaak = lagere opname
 • Meer voerresten en voerafval
 • Mogelijke gezondheidsproblemen
Pim Lenferink en Arjan Dekker bij de maiskuil

"Geen last meer van broei en schimmels"

Pim Lenferink melkt samen met zijn ouders (in maatschap), een 140 tal koeien in Vriezenveen (Ov). Er wordt 72 ha grond bewerkt, 13 ha snijmais en 59 ha grasland. In het verleden hadden ze vaak last van broei in de maiskuil, en van schimmelvorming. Sinds 2017 wordt er standaard 11A44 broeiremmer toegepast door de hele maiskuil.

Lees het praktijkverhaal
Verhouding zetmeel tov inkuilduur

Maximaal behoud van zetmeel in de kuil met 11A44

Onafhankelijk praktijkonderzoek (Groeikracht 2019) toont aan dat bij gebruik van Pioneer® 11A44 er per hectare 9% méér zetmeel behouden blijft in de kuil. 
Dit komt overeen met een behoud van 600 kg zetmeel per hectare en vertegenwoordigt een waarde van € 270. Zo haalt u 170 euro rendement per hectare.

Lees meer over het onderzoek
Arno-Kraak-header_web

"We kunnen de maiskuil al na 14 dagen openen en zijn broei toch goed de baas"

Door op de juiste manier het nieuwe inkuilmiddel 11C33 Rapid React te combineren met het gebruik van 11A44 haalt Vof Gorte-Ziel-Kraak het hoogste rendement uit hun ruwvoer.

Lees het praktijkverhaal

Pioneer® 11A44 - een vast onderdeel van het kuilmanagement in mais

Pioneer® 11A44 zorgt voor schoon en fris voer op de voergang, zoveel mogelijk gevrijwaard van gisten en schimmels, die "mee-eten" van het ruwvoer. Deze schimmels produceren bovendien toxinen, die de gezondheid, vruchtbaarheid en productie van het vee in gevaar brengen.

Werking Pioneer ® 11A44

Pioneer ® inkuilmiddel 11A44 is een erg effectief inkuilmiddel dat de kans op broei en schimmels sterk verminderd. 11A44 maakt per ton ruwvoer 5 tot 8 liter azijnzuur en propionzuur aan en remt daardoor de broei zeer effectief.

Pioneer® 11A44 is bovendien een enkelvoudige broeiremmer. Dat betekent dat de activiteit geheel gericht is op het belangrijkste: voorkomen van broei.

Resultaat Pioneer® 11A44

Pioneer® 11A44:
 • Verbetert de kuilkwaliteit
 • Minder inkuilverliezen

Broei komt zelden alleen voor

Broei is een gist-activiteit en ontstaat doordat zuurstof tijdens het uitkuilen de kuil indringt. Hierdoor stijgt de temperatuur en ook de pH in dat deel van de kuil. Het zijn deze omstandigheden waar schimmels zich goed kunnen ontwikkelen. M.a.w. als we broei kunnen voorkomen, gaan we ook schimmelvorming tegen.

Collega-veehouders over het gebruik van inkuilmiddelen in gras en mais

"Eiwit aankopen is duur, dus alles wat uit eigen ruwvoer wordt gehaald, levert een besparing op.”

"Inkuilmiddel is meerwaarde"

Loonbedrijf de Samenwerking in Elsloo doet er alles aan, om goed ruwvoer te winnen en te conserveren voor hun klanten. "Door de jaren heen gebruiken de meeste boeren bij ons een inkuilmiddel, zowel in gras als in mais. Ze zien de meerwaarde ervan in en gebruiken het ook telkens weer omdat het gebruik zich wel heeft bewezen. Belangrijk is, om het juiste toevoegmiddel te gebruiken." 

Lees meer...
Taeke Oldenburger

"Verzekeringspremie voor kuil"

Taeke Oldenburger leidt een melkveehouderijbedrijf in Grootegast, Groningen. Oldenburger melkt 165 koeien en heeft 100 ha grond in gebruik, waarvan 80 ha gras en 20 ha mais. 
“Ik gebruik standaard een inkuilmiddel door al mijn grassnedes, meestal 1188. Hierdoor slaagt de kuil altijd, is het ruwvoer mooi fris en heb ik minder risico op bijvoorbeeld boterzuur.”

Lees meer...
Erik Wessels

"Kwaliteitsverlies voorkomen"

Erik Wessels is melkveehouder in Rijssen, Overijssel. Hij melkt 145 koeien, er is 52 ha grond in gebruik.
“Ruwvoer is met zo’n 75% de basis van het rantsoen. Dit moet dus altijd zo goed mogelijk zijn : fris, met een goede smakelijkheid, een goede voederwaarde en zonder broei en schimmels. Het liefst gehakseld, dat mengt goed in de voermenwagen."

Lees meer...
Inkuilmiddelen-Pioneer-kuil

Meer weten over de Pioneer-inkuilmiddelen?

Klik hier