“Geen last meer van broei en schimmels”

Something went wrong. Please try again later...

Pim Lenferink (links) met loonwerker Arjan Dekker (rechts) bij de maiskuil.

Pim Lenferink melkt samen met zijn ouders (in maatschap), een 140 tal koeien in Vriezenveen (Ov). De koeien worden gemolken in een carrousel (36-stands buitenmelker), en de productie ligt op een 10.500 liter met 4.26 vet en 3.45 eiwit.

Er wordt een 72 ha grond bewerkt, 13 ha snijmais en 59 ha grasland. Jaarlijks wordt er nog ruim 10 ha mais aangekocht.

Broeiremmer Pioneer® 11A44

Pim Lenferink: “In het verleden hadden we vaak last van wat broei in de maiskuil, en van schimmelvorming. Met name de blauwe schimmel, bij het optrekken van het plastic kwam deze naar voren. Sinds 2017 voegt onze loonwerker (Dekker Agron uit Almelo) Pioneer® 11A44 broeiremmer toe aan de maiskuil. Sindsdien hebben we deze problemen niet meer gehad.

"We voeren ’s morgens 1x per dag met een voermengwagen Het voer wordt ook niet warm aan het voerhek, ook niet met de huidige hoge temperaturen."

Fris en smakelijk voer 

Ongeveer de helft van de maiskuilen in Nederland heeft, in meer of mindere mate, last van broei. Broei is erg nadelig voor de kuil. Het beinvloedt de voederwaarde negatief, de smakelijkheid van de kuil gaat achteruit en de DS-opname door de koe loopt terug.

Om broei te voorkomen kunt u tijdens het hakselen Pioneer® 11A44 toevoegen. Pioneer® 11A44 zorgt voor fris en smakelijk voer op de voergang. Het middel maakt per ton ruwvoer 5 tot 8 liter azijnzuur en propionzuur aan en remt daardoor de broei zeer effectief. 

Pioneer® 11A44 is bovendien een enkelvoudige broeiremmer. Dat betekent dat de activiteit geheel gericht is op het belangrijkste: voorkomen van broei.

Collega-veehouders over het gebruik van inkuilmiddelen in gras en mais

"Eiwit aankopen is duur, dus alles wat uit eigen ruwvoer wordt gehaald, levert een besparing op.”

"Inkuilmiddel is meerwaarde"

Loonbedrijf de Samenwerking in Elsloo doet er alles aan, om goed ruwvoer te winnen en te conserveren voor hun klanten. "Door de jaren heen gebruiken de meeste boeren bij ons een inkuilmiddel, zowel in gras als in mais. Ze zien de meerwaarde ervan in en gebruiken het ook telkens weer omdat het gebruik zich wel heeft bewezen. Belangrijk is, om het juiste toevoegmiddel te gebruiken." 

Lees meer...
Taeke Oldenburger

"Verzekeringspremie voor kuil"

Taeke Oldenburger leidt een melkveehouderijbedrijf in Grootegast, Groningen. Oldenburger melkt 165 koeien en heeft 100 ha grond in gebruik, waarvan 80 ha gras en 20 ha mais. 
“Ik gebruik standaard een inkuilmiddel door al mijn grassnedes, meestal 1188. Hierdoor slaagt de kuil altijd, is het ruwvoer mooi fris en heb ik minder risico op bijvoorbeeld boterzuur.”

Lees meer...
Erik Wessels

"Kwaliteitsverlies voorkomen"

Erik Wessels is melkveehouder in Rijssen, Overijssel. Hij melkt 145 koeien, er is 52 ha grond in gebruik.
“Ruwvoer is met zo’n 75% de basis van het rantsoen. Dit moet dus altijd zo goed mogelijk zijn : fris, met een goede smakelijkheid, een goede voederwaarde en zonder broei en schimmels. Het liefst gehakseld, dat mengt goed in de voermenwagen."

Lees meer...
IMG-header-inkuilmiddelen1-Corteva-EU-NL-V1

Een vast onderdeel van goed kuilmanagement in mais

Pioneer® 11A44 zorgt voor schoon en fris voer op de voergang, zoveel mogelijk gevrijwaard van gisten en schimmels, die "mee-eten" van het ruwvoer. Deze schimmels produceren bovendien toxinen, die de gezondheid, vruchtbaarheid en productie van het vee in gevaar brengen.

Meer weten over Pioneer® 11A44