Tip •  07-03-2023

Bescherm nieuwe maisplanten op gescheurd grasland

Something went wrong. Please try again later...
 

Let op ritnaalden eerste 2-3 jaren na scheuren

Door o.a. de droogte van afgelopen jaar, verwachten we dat dit jaar meer grasland gescheurd gaat worden, waar (deels) mais op zal komen.

Op gescheurd grasland vormen ritnaalden de eerste 2-3 jaar na scheuren een risico. Om de nieuwe maisplanten te beschermen in de vroege groeifase, is ons advies daarom om voor een goede maiszaadbehandeling te kiezen. 

Ritnaalden bij maisplanten

Ritnaalden komen meer en meer in beeld bij de maisteelt. Een aantasting van ritnaalden kan gedurende enkele jaren voorkomen in de bodem en kan zo de oogst danig gaan beïnvloeden. De maisplanten zijn vooral gevoelig voor de ritnaalden in de eerste groeifase – dus vanaf kieming tot 4-blad.

Problematiek ritnaalden

De kniptor (kever) zet eitjes af aan de grond waarna ritnaalden meerdere jaren ondergronds vraatschade veroorzaken. Vatbare gewassen zijn onder andere mais, aardappelen en groentegewassen. Vooral vochtige gronden met grasland/graszaadteelt in rotatie zijn gevoelig voor ritnaaldenschade.

Een Insecticidebehandeling van het maiszaad is hierbij belangrijk. Bij Pioneer wordt maiszaad behandeld met o.a. Force, tegen de ritnaalden.

In de praktijk gebeurt het wel eens dat zaad behandeld tegen bodeminsecten (ritnaalden) wordt opgevreten door vogels. Om deze reden koos Pioneer voor een gecombineerde behandeling van Force plus Korit 20CS.

Volgende Pioneer-maisrassen zijn nog beschikbaar in de zgn. Insecticide-zaadbehandeling (met o.a. Force + Korit):

Pioneer P7179

P7179

Dé snijmais voor Noord-Nederland

FAO 180. Ultra vroege snijmais. Zeer vroege bloei, met erg goede drogestof-opbrengsten en VEM-opbrengsten voor deze vroegrijpheid. Zeer tolerant voor fusarium.  

Lees meer
Pioneer P7034

P7034

De vroegste Dent-snijmais

FAO 180. Ultra vroege snijmais. Compact, zeer uniform gewas met sterke agronomische eigenschappen. Zeer goede droogte-tolerantie en geschikt voor verschillende grondsoorten.

Lees meer
Pioneer P7364

P7364

Uitstekend inzetbaar in regio's met kort groeiseizoen - uitstekende combinatie vroegheid - opbrenst

FAO 200. Zeer vroege bloeier, vroege zetmeelopbouw. Uniform, stevig gewas. Sterke regelmaat in kolf.
Ervaring uit de praktijk MTS Kraak (Friesland): "Veel opbrenst voor zijn vroegrijpheid".

Lees meer
Pioneer P8057

P8057

Hét praktijkras bij uitstek in de zeer vroege groep

FAO 210. Zeer vroege dubbeldoel - zeer gezond gewas met uitstekende voederwaarde en zeer goede resistentie tegen Builenbrand, Helminthosporium en Fusarium. Kan laat worden gezaaid.
Ervaring uit de praktijk Melkveebedrijf VOF stal Assum:"De tonnen vallen altijd mee". 

Lees meer
Pioneer P8255

P8255

Dé nieuwe referentie in de vroege groep

FAO 230. Vroege dubbeldoel Dent. Bekijk de video: Tijdens het erg droge jaar 2022 liet P8255 zich opmerken in heel de Benelux door zijn behoud van vitaliteit.
Ervaring uit de praktijk Melkveebedrijf van Enckevort (Evertsoord):"De chauffeur op de hakselaar kon niet eens over de mais heen kijken".

Lees meer
Pioneer 8333

P8333

Dubbeldoel Dent - opbrengst topper

FAO 240. Middenvroege silo-en korrelmais. Massaal gewas, dikke stengels. Uitermate sterk in energie opbrengst en zeer hoge DS-opbrengsten.
Ervaring uit de praktijk Vossebelt, Rijssen:"We telen P8333 al een jaar of 5. Naast ons loonbedrijf hebben we ook een eigen melkveebedrijf. Zo hebben we zelf veel ervaring hoe de verschillende gewassen die we telen, het doen bij de koeien".

Lees meer
Pioneer PR39F58

PR39F58

Betrouwbaarheid en basis voor elk bedrijf; een praktijk-topper

FAO 250. Dankzij PR39F58 werden de voordelen van Dent-mais in Nederland erkend door landbouwer en loonwerker. BIj de landbouwer in de stal bij het vervoederen en bij de loonwerker bij het vermalen van de korrel tot CCM. Het ras gaat uitstekend om met de diverse stress-situatie en kwam ook de voorbije warme en droge seizoenen tot zijn recht.
Ervaring uti de praktijk:"De ervaring met PR38F59 is altijd goed".

Lees meer
header-jonge-maisplant-V2

LumiGEN™: één naam, vele mogelijkheden

LumiGEN™ is de zaadbehandeling-standaard van Corteva Agriscience voor de Pioneer-maiszaden. Door de unieke combinatie van gewasbescherming en een nieuw ontwikkelde groeistimulant LumiDapt™, kunt u uw mais voortaan zo goed mogelijk beschermen en stimuleren in de eerste, kritieke vroege groeifase.

Meer weten over de LumiGEN™